Wat is een alarmsysteem?
De huidige technologie biedt ons steeds meer mogelijkheden voor preventieve maatregelen en nazorg op het gebied van veiligheid. Alarmsystemen worden steeds vaker een benodigheid in ons dagelijks leven. Een alarmsysteem ofwel alarminstallatie is een elektronisch systeem dat ons alarmeert bij een dreigende situatie.
Waarvoor kan ik een alarmsysteem aanschaffen?
Alarmsystemen kunnen voor verschillende doeleinden worden aangeschaft. Voordat je een alarmsysteem aanschaft en installeert, is het van belang om te bepalen waarvoor je wilt worden beveiligd. Zo kun je jouw huis of bedrijfspand beveiligen tegen inbraak, brand, gaslek en waterlekkage.
Hoe werkt een alarmsysteem?
Een belangrijk onderdeel is dat het alarmsysteem goed functioneert. Voor een goede opvolging van de alarmsignalen moet het alarmsysteem aangesloten zijn op een Particulier Alarmcentrale (PAC). Deze systemen zijn vaak aanwezig in belangrijke gebouwen, maar soms ook in woningen en voertuigen. De detectie van het alarmsysteem kan op verschillende manieren verlopen:
– Reed-contact schakelaars (magneetcontacten): deze schakelaars detecteren op het openen van deuren of ramen.
– Ruimtelijk werkende detectoren: deze detecteren op een beweging in de ruimte waarin het systeem werkzaam is. Dit kan via ultrasone golven of microgolven, maar ook door infrarood.
– Drukknop: dit geeft een signaal aan de alarmcentrale wanneer het wordt ingedrukt, bijvoorbeeld bij een overval of brand.
– Glasbreukdetector: het afgaan van een alarm als gevolg van een glasbreuk of geluidsgolf.
– Trildetector/seismisch detector: deze reageren op trillingen, zoals bij het boren van een kluis of muur.
– Kanteldetectie: dit reageert op het kantelen van een door alarm beveiligd goed, bijvoorbeeld het optillen of schuiven van een voertuig of machine.
– Waterdetector: dit reageert op het detecteren van water, zoals bij een overstroming of lekkage.
– Gasdetector: dit detecteert gaslek, zoals aardgas, CO, CO2 etc.
– Rookmelder: geeft alarmsignalem af bij het detecteren van rook.
– Warmtedetector: reageert op warmte, vlammen en overhitting.
– Inbraaksensoren: deze sensoren kunnen in de grond of in het gebouw worden gemonteerd. Deze sensoren kunnen in combinatie met infrarood en bewegingsdetector, inbraak signaleren. Vervolgens wordt ter waarschuwing lawaai geproduceerd.
Stel, er wordt door uw alarmsysteem een gevaar gedetecteerd. Hoe verloopt het dan verder? De reactie op uw alarmsysteem is afhankelijk van het soort systeem en de afspraken rondom het signaal. In het geval van de betrokkenheid van een centrale meldkamer (waar het signaal binnenkomt), wordt de sleutelhouder, bewoner, beveiliging of de politie alarmeren over de afkomst van het signaal. Hiervoor dient uiteraard van te voren een afspraak over gemaakt te worden. De gesignaleerden kijken ter plaatse naar de oorzaak van het alarmsignaal en ondernemen zo nodig actie. Het is ook mogelijk dat u zelf actie moet ondernemen en het alarmsysteem moet bedienen na een signaal. De bediening en het uitschakelen van een alarmsysteem kan met behulp van een cijfercode. Andere mogelijkheden zijn een sleutel, badge, vinger-, hand- of oogherkenning.
Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van een alarmsysteem?
Ondanks dat ons voorkeur vaak uitgaat naar een voordelig systeem, is dit niet altijd de beste keuze. Online kun je verschillende alarmsystemen vergelijken met diverse installateurs. Voor het aanleg en onderhoud van goed functionerende alarmsystemen wordt in Nederland geadviseerd om in zee te gaan met VEB Erkende Beveiligingsbedrijven en BORG-gecertificeerd bedrijven met gediplomeerde monteurs. In Belgiƫ wordt de indienststelling van een alarminstallatie vaak uitgevoerd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken erkende installateurs. Daarnaast wordt een jaarlijkse controle, door een erkende installateur, geadviseerd. De regelgevingen hierover kunt u ook terugvinden in de zogenaamde Wet Tobback.