Alarmsysteem installatie

Met een veilig gevoel slapen en ’s ochtends het huis of bedrijfspand verlaten? Een alarmsysteem installatie helpt u op weg naar veiligheid. Lees meer over diverse alarmsysteem installaties voor jouw woning of bedrijfspand.

Soorten alarminstallaties
De technologie biedt tegenwoordig een breed scala aan alarminstallatiesoorten. Zo kun je kiezen voor een SMART draadloos alarmsysteem. Dit systeem maakt een gemakkelijke instap mogelijk in de moderne woning, waarbij kabels en bedradingen worden vervangen door automatische functies voor talloze mogelijkheden. Deze SMART alarmsystemen komen vaak met een innovatieve app, waarmee instellingen en functies gemakkelijk beheerd kunnen worden. Naast draadloze alarmsystemen kun je ook kiezen voor de toepassing van bekabelde/hybride alarmsysteemtechnieken.

Draadloos vs. bekabeld/hybride alarmsysteem
Op functioneel vlak concurreren draadloze systemen en bekabelde/hybride systemen niet met elkaar. Beide alarmtechnieken bevatten dezelfde alarmsoorten en reacties, hebben soortgelijke of gelijke signalering en programmering en in beide technieken worden alarmmelders gebruikt. Het verschil in deze twee alarminstallatietechnieken ligt in de installatie zelf. De draadloze systemen kunnen zonder bekabeling en probleemloos worden aangebracht in een al bestaand gebouw, terwijl bekabelde/hybride alarminstallaties toegepast kunnen worden in nieuwbouw woningen of renovaties waarbij de bekabeling tijdens de bouwfase in de wanden moet worden ingebouwd. In de keuze tussen een draadloos of bekabeld alarmsysteem, dient dus rekening te worden gehouden met bouwkundige toestanden.

Welke alarminstallatie is voor mij geschikt?
Je wilt een alarmsysteem, maar weet niet welk installatiesoort voor jouw situatie is geschikt?

Bekabelde/hybride alarmsystemen adviseren wij in de volgende gevallen:

  • Je wilt een middelgroot tot groot gebouw (bedrijfspand, fabriek en kantoor) beveiligen.
  • Je wilt beveiliging voor zakelijke domeinen, omdat een bekabelde installatie eenvoudiger vormgegeven kan worden en grote afstanden kan overbruggen.
  • Je wilt beveiliging op privé domein en het huis is in aanbouw of wordt gerenoveerd, zodat de kabellegging meegenomen kan worden in het bouwplan.

Draadloze alarmsystemen adviseren wij in de volgende gevallen:

  • Je wilt een klein of groot privéwoning beveiligen.
  • Je wilt een klein tot middelgroot zakelijk object beveiligen.
  • Het gebouw dat beveilig dient te worden is al aangebouwd, waardoor bekabeling in bouwstructuur niet meer mogelijk is.

Zelf het alarmsysteem installeren of installateurs raadplegen?
Alarmsystemen installeren zijn voor sommigen eenvoudiger dan voor anderen. Je kunt daarom kiezen voor een doe-het-zelf installatie of voor hulp van een professionele installateur.

Doe-het-zelf pakket
Hoewel een zelf-installatie van alarmsystemen vaak scheelt in budget, kan het soms ingewikkeld zijn en vergt het vaak ook tijd en energie. Welk systeem past het beste in jouw situatie? Welk model en merk moet je kiezen? Hoe zit het met de garantie? Moet je kiezen voor een meldkamer? Wel of geen zichtbare sirene aan de buitenkant van jouw woning of bedrijfspand? Dit zijn ongetwijfeld vragen die door jouw gedachten dwalen. Om deze reden is het op doen van kennis op het gebied van alarmsystemen en alarminstallaties een belangrijk onderdeel richting de juiste keuze.

Je kiest voor een doe-het-zelf alarmsysteem installatie en wilt weten wat de voordelen en nadelen zijn? Een voordeel van zelf-installatie is dat je kunt besparen op de aanschafkosten van een alarmsysteem. Hierbij betaal je dus geen installatiekosten. De doe-het-zelf pakketten staat bekend om hun gebruiksvriendelijkheid en dit maakt het mogelijk dat je het alarmsysteem gemakkelijk zelf kunt installeren. Daarnaast kun je bij verhuizing het alarmsysteem gemakkelijk demonteren en meenemen naar de nieuwe woning. Een doe-het-zelf alarminstallatie is vaak volledig draadloos, waardoor het aanleggen van kabels ook niet nodig zal zijn. Bovendien hoef je ook niet te rommelen met gereedschappen, omdat de onderdelen komen met een zelfklevende achterkant. Het enige wat je hoeft te doen, is het plaatsen van de sensoren aan de muren en kozijnen. Tot slot, activeer je het alarmsysteem nadat je klaar bent met de installatie.

Naast de voordelen, kleven helaas ook enkele nadelen aan een doe-het-zelf pakket. Een nadeel is dat het kiezen voor de juiste alarmsystemen tijd kost en energie kost.  Daarnaast bestaat de kans dat je het alarmsysteem onjuist hebt geïnstalleerd. Hoewel je contact kunt opnemen met fabrikanten indien problemen optreden, zul je het probleem uiteindelijk zelf moeten oplossen. De fabrikant zal geen monteur of installateur kunnen toesturen bij het optreden van problemen en storingen.

Wij adviseren jou om deze voordelen en nadelen van zelf-installatie in het achterhoofd te houden, bij het maken van jouw keuze.

Hieronder hebben wij de voordelen en nadelen van een doe-het-zelf pakket samengevat.

Voordelen:
Bespaar op installatiekosten
Pakketten zijn vaak gebruiksvriendelijk en draadloos
Nadelen:
Kost veel tijd
Geen expertise en ervaring
Geen directe hulp bij problemen of storingen

Professionele installateurs
Indien je geen tijd of kennis hebt over alarmsysteem installaties, kun je kiezen voor een professionele installateur. De installateur zal zorgen voor een goed werkend systeem en jijzelf hoeft hiervoor niets te doen.

Net als bij een doe-het-zelf pakket, hebben wij voor jou de voordelen en nadelen overwogen van een installateur. Eén van de voordelen van een professionele installateur, is dat je niets zelf hoeft te doen tijdens de installatie. De installateur zorgt voor een werkend alarmsysteem en biedt daarbij een garantie aan, variërend tussen 5 en 15 jaar. Daarnaast geeft het inschakelen van een installateur garantie dat het alarmsysteem juist is ingesteld en dit zorgt ervoor dat je het huis of pand zorgeloos kunt verlaten. Boven bezit een professionele installateur een breed scala aan kennis en kan wederom advies geven. De installateur zal het alarmsysteem correct instellen, advies en tips geven over een goede beveiliging. Ook bieden installateurs vaak een alarmsysteem op maat, waarbij het mogelijk is om te kiezen uit diverse pakketten in verschillende prijsklassen die aansluiten op jouw wens. Tot slot, kun je kiezen voor een meldkamer koppeling, zodat er in het geval van signalement direct actie wordt ondernomen.

Naast de voordelen, kleven er ook enkele nadelen aan het inschakelen van een installateur. Vaak zijn de alarmsystemen die je bij een alarmspecialist koopt duurder en zijn er activatiekosten en maandelijkse kosten aan verbonden. Bij een eventuele verhuizing, dient het oude systeem opnieuw te worden ingericht volgens het nieuwe huis of zal een nieuw systeem nodig kunnen zijn. Dit zijn enkele kosten waarmee rekening gehouden dient te worden.

Hieronder hebben wij de voordelen en nadelen van het inhuren van installateurs samengevat.

Voordelen:
Alles wordt voor jou geïnstalleerd en geactiveerd
Je krijgt een op-maat gemaakt alarmsysteem

Mogelijkheid voor advies en tips

Garantie op het systeem

Hulp bij problemen en storingen

Nadelen:
Installatie- en maandelijkse kosten
Aanschaf van het systeem is vaak duurder
Afhankelijk zijn van de agenda van monteurs

 

Tip: Vergelijk de prijzen van alarminstallateurs in jouw regio, die gespecialiseerd zijn op alarmsystemen voor jouw woning of bedrijfspand.